Baker and Berry

March 4th, 2012  |  Published in all news, Baker Library, Berry Library, Larson, Jens, north campus, preservation, Thayer School

I. King Arthur Café.

Several weeks ago, this post was set to mention Norwich’s King Arthur Flour with a link to this Google blog post about the company. Since then, Google’s promotion of the article has become controversial. Let’s hope this ends up boosting business for King Arthur, which runs the café located off the catalogue room in Baker Library (King Arthur blog, The Dartmouth, Dartbeat).

II. Potential Baker alterations.

The Dartmouth reports that the Undergraduate Deans Office moved out of Parkhurst and into the library over the summer. The new offices appear to be temporary, with a large suite in Baker or elsewhere in the works:

These changes follow announcements made by College President Jim Yong Kim in May 2010 that the College would implement a new student advising structure beginning Fall 2011. The revamped advising structure would be modeled after a hospital triage system centralizing all relevant offices in one location where students could have their advising needs diagnosed, he said.

The deans are in Baker temporarily and will announce a new location in the spring (The Dartmouth).

III. The weathervane and the reference desk.

Ask Dartmouth has a post on Baker Tower’s weather vane. The big Berry reference desk recently was replaced with a new one of a different design (The Dartmouth).

IV. Comparing Baker and Berry.

VSBA designed major additions to two Larson buildings at Dartmouth. The first was the Thayer School addition, which was fairly popular and well-regarded when it opened. The Trustees praised it, probably thinking of the front part:



Thayer School addition, front (eastern) portion (Google Street View).

But the Thayer School addition also had a large rear component, a basic laboratory loft:



Thayer School addition, rear (western) portion (Google Street View).

The firm’s second major project was the Berry Library and Carson Hall addition to the Baker Library complex. Expected to carry over the classical pavilion from the front of the Thayer project, the firm instead replicated the loft from the rear:



Berry Library, front (north) facade (Google Street View).

—–
[Update 11.17.2012: Broken links to VSBA and Dartbeat fixed.]

Leave a Response